رویداد | ایدههای نوآورانه برای سازگاری روستاها با کمآبی ارائه شد
این رویداد به همت پژوهشکده آب و مرکز کارآفرینی و نوآوری دانشگاه خلیجفارس و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست ،و با مشارکت بنیاد نخبگان استان بوشهر، شرکت سهامی آب منطقهای، شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر برگزار شد. مهتا بذرافکن دبیر اجرایی رویداد کارآفرینی ایدههای نوآورانه سازگاری روستاها با کمآبی با بیان اینکه این رویداد با ۵ محور اجرا شد که تمامی محورها رویکرد اجتماعی داشتند، گفت: از میان ۴۰ ایده که از سراسر کشور دریافت شد تنها ۸ ایده در مرحله داوری پذیرفته شد و سه تیم برتر از این میان انتخاب شدند.
در این رویداد تیم رعد توانست رتبه اول در بین ایدههای انتخاب شده را به دست آورد. محمدمهدی حاجتی سرگروه و احمدرضا نصری اعضای این گروه هستند. گروه رعد از استان گیلان، شهرستان فومن، ایده استفاده از مولتی کود ارگانیک در جهت بهینهسازی مصرف آب در تولید محصولات کشاورزی را داشتند.
تیم زیست آزما به سرگروهی عباس حاجی حسینی و محدثه رومنا بهعنوان اعضا توانست رتبه دوم را کسب کند. این گروه از استان بوشهر، شهرستان خورموج ایده کشت زعفران به روش هوا کشت (آیروپونیک) را ارائه دادند.
اندیشه سبز خلیجفارس از استان بوشهر، شهرستان جم رتبه سوم را به دست آورد. علی موسایی سرگروه و جابر مظفری زاده، علی جمالی تنگستانی، حسین ناطقی و سبحان زارع زاده اعضای این گروه هستند که ایده استفاده از سطوح آب گیر پلیمری برای استحصال آب باران و توسعه درختکاری در زمینهای بایر را ارائه دادند.
استفاده از علم برای مقابله با کمآبی
در نشست اختتامیه این رویداد، محمد مدرسی سرپرست دانشگاه خلیجفارس گفت: مایهی افتخار است که در نشست کمآبی که مسئلهای مهم برای کشور است دورهم جمع شدهایم چراکه اگر آب نباشد حیات نیز وجود ندارد و لحظهای زندگی بدون آب قابلتصور نیست.
سرپرست دانشگاه خلیجفارس افزود: باوجوداینکه سالهای خشک و نیمه خشکی در پیش رو داریم و در شرایط کمآبی به سر میبریم باید با همین شرایط نیز بتوانیم بخش کشاورزی را مدیریت کنیم که راه مقابله با کمآبی استفاده از علم است.
مدرسی با بیان اینکه علم میتواند مشکلات فرا روی ما در مسئله کمآبی مرتفع کند، بیان کرد: به دنبال بستههای سیاستی در حوزه کمآبی هستیم و امیدواریم که خروجی این رویدادها حل بخشی از مدیریت منابع آبی باشد.
مدرسی با اشاره به اینکه دانشگاه خلیجفارس با توجه به اهمیت آب، این موضوع را بهصورت جدی دنبال میکند، گفت: در این حوزه کارهایی از قبیل ایجاد پژوهشکده آب، استقرار اولین گلخانه ساحلی در پردیس فناوری با روش شیرین سازی آب دریا و همچنین نشست با سازمانهای متناظر برای دستیابی به الگوی کشت در استان فعالیتهای خود را آغاز کردهایم.
مدرسی کشت گیاهان مقاوم با کمآبی را یکی دیگر از راهکارهای مقابله با پدیده خشکسالی و کمآبی دانست و افزود: باید نقشه راه و سیاستگذاریهای دقیقی برای این موضوع داشته باشیم. ما در کنار بزرگترین منبع آبی جهان قرار داریم ولی بااینحال نتوانستهایم به شکل قابلقبول و شایستهای مسئله کمآبی را حل کنیم.
رئیس دانشگاه خلیجفارس همچنین ادامه داد: این دانشگاه مولود انقلاب اسلامی است که بهفرمان مقام معظم رهبری ایجادشده و امسال نیز که سال کارآفرینی، اشتغال و دانشبنیان نامگذاری شده است، این رسالت را برای خود قائلیم که در دهه سیام از عمر دانشگاه بتوانیم با توجه به منویات مقام معظم رهبری و شعار سال، نیازهای جامعه پیرامون را مرتفع کنیم.
سخنران بعدی این نشست جهانگیر پرهمت از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، قائممقام ستاد آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست بود.
نقش آب در توسعه کشورها
پرهمت، کمآبی را مشکل جدی کشور دانست و افزود: یکی از مسائل عمده کشور در حال حاضر مسئله کمآبی است چون ما کشوری خشک و نیمهخشک هستیم و در کشور طی چند سال گذشته شرایط خشکسالی حاکم بوده است، ولی از طرف دیگر باوجود سیلابهای متعددی نیز نتوانستیم آبها را مدیریت کنیم در این مسئله علاوه بر هدر رفت منابع، خسارت جدی نیز متحمل شدیم.
وی جهتبخشی در صنعت، کشاورزی و خدمات برای استفاده از منابع آبی را مسئله اصلی کشور دانست و گفت: در شرایطی که کشور با شرایط خشکسالی متعدد همراه است، ما نیز باید منابع آب موردنیاز کشاورزی را تأمین کنیم. امروزه نقش آب در توسعه کشورها بر کسی پوشیده نیست.
امنیت غذایی درگرو تأمین پایدار منابع آب
این استاد دانشگاه ادامه داد: امنیت سیاسی کشور به امنیت غذایی وابسته است و اگر تا امروز توانستهایم در مقابل تحریمها مقاومت و امنیت سیاسی خود را حفظ کنیم به این خاطر است که امنیت غذایی را ایجاد شده، امنیت غذایی نیز درگرو تأمین پایدار منابع آب است.
وی بیان کرد: ما در تابستان نیز نیاز آبی داریم که از طریق بارش باران اتفاق نمیافتد، ایران کشوری خشک و نیمهخشک است و سازگاری با کمآبی بهعنوان یک استراتژی باید برای همه دارای اولویت و ارزش باشد. برای توسعه کشور باید خطمشی درازمدت برای مقابله با خشکی و کمآبی داشته باشیم.
پرهمت افزود: در بخشهای مختلف هدر رفت آب داریم و منابع آبی باید مدیریت و بهینهسازی شوند، چون هم آب را از دست میدهیم و هم بارندگیها خسارات زیادی را به ما تحمیل میکند.
این متخصص حوزه آب بیان کرد: منابع آبی مربوط به نسلهای بعد نیز است و ما موظف به نگهداری این منابع و مدیریت مصرف آن هستیم.
وی با انتقاد از استقرار صنایع آب بر در مناطق مرکزی ایران گفت: صنایع آببر را در مناطق خشک و نیمهخشک متمرکز کردهایم و این صنایع سالانه به منابع آبی بسیار زیادی نیاز دارند، بنابراین برای استقرار صنایع در کشور نیاز اساسی به آمایش سرزمین احساس میشود چون اکنون کشور در تلاش برای انتقال آب موردنیاز صنایع است.
سخنران دیگر این نشست محمد باقر رضایی، رئیس اتحادیه انجمنهای گیاهان دارویی ایران و استاد تمام موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور بود.
تبدیل کمآبی به گفتمان ملی و غالب کشور
به گفته وی اهمیت آب و صرفهجویی و مصرف بهینه و آموزش آن از دوران ابتدایی بسیار مهم است.
رضایی برگزاری رویدادهای در حوزه آب، ایده پردازی و برگزاری کارگاهها تخصصی و رویدادهای مرتبط با کمآبی را جدی دانست و افزود: کمآبی باید به گفتمان ملی و غالب کشور تبدیل شود و فرهنگسازی در خصوص مصرف آب در کشور امری ضروری است که آموزش در این زمینه بسیار حیاتی محسوب میشود.
وی لزوم توجه به تغییر الگوی کشت را بهعنوان یکی از راهکارهای مقابله با کمآبی و کشت گیاهان سازگار با شرایط خشک و نیمهخشک را برای کشور ضروری دانست.
در این نشست رسول رستمی از دفتر جذب سرمایهگذاری استانداری بوشهر و علی محمدی مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای استان نیز سخنرانی کردند.
مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
20#
Send to friends